Om Seth

Seth Nilsson

Seth Nilsson uppvuxen på en gård vid havet i byn Torhamn i vid Blekinges sydostkust, men är numera bosatt i Hudiksvall i Hälsingland, där han bor med sin familj. Seth har ägnat sig åt naturfotografering under ett trettiotal år, parallellt med övriga yrken och studier – varav de senaste tio åren i Hälsingland.

Genom åren har han framförallt fotograferat i Blekinge och Hälsingland och har där på ett ovanligt noggrant och systematiskt sätt täckt i stort sett varje väg, ö och kuststräcka inom landskapen. Hans huvudsakliga fotomotiv är landskapsvyer, det gamla naturlandskapet och vilda djur, där hans signum är att lägga stor vikt vid ljus och komposition.

Seth har genom åren hållit ett stort antal bildföredrag I slutet av 2008 gav han ut boken ”Blekinge Sveriges Trädgård” – en fotobok i storformat, på eget förlag. Boken har hittills sålts i runt 9000 exemplar. I slutet av november 2020 kom fotoboken ”Hälsingland – Den blånande änglamarken” ut och finns att beställa här.

Utmärkelser

2002 – Föreningen Naturfotografernas och Kodaks naturfotostipendium.
2008 – Stipendium av Stiftelsen Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur.
2009 – Karlskrona kommuns miljöpris

Motivation för Karlskrona kommuns miljöpris:

”Karlskrona kommuns miljöpris tilldelas Seth Nilsson för sin bok Blekinge-Sveriges Trädgård som är en enastående dokumentation av det blekingska landskapet, dess former och skiftningar allt från det naturen själv skapar till det av människans hand formade kulturlandskapet, med alla dess värden inte minst från miljö och biologisk synpunkt. Boken och de naturprogram han visat, inte bara i Blekinge, lyfter och synliggör de omistliga natur och miljövärden vi gemensamt har att förvalta.”

Läs artikel om prisutdelningen i ”Blekingeboken gav miljöpris” i Sydöstran. Se även notiser i LNY, Journalisten.se och Nyhetspressen